• 24 februari 2015
 • Gepersonaliseerd leren.
  Klinkt goed, maar hoe pakken we dat aan?

  Veel scholen voelen vanuit de politiek en de samenleving de druk om onderwijs op maat te bieden en de leerling met zijn/haar leervoorkeuren meer centraal te stellen in het onderwijsproces samsung themes. Tegelijk mogen scholen die hiermee willen experimenteren dat alleen doen als zij deelnemen aan een experiment dat door de overheid is uitgevaardigd. Een voorbeeld hiervan is het project ‘Leerling 2020’, met als doel gedifferentieerd en gepersonaliseerd leren te realiseren in 2020 download the step counter for your mobile phone for free.

  De leerling centraal, niet de methode
  Nu werkt u misschien op een school die best zo’n transitie wil maken: u wilt de leerling en zijn of haar leervoorkeuren centraal stellen in plaats van de methode von onedrive herunterladen. U wilt de leerling verantwoordelijk maken voor zijn of haar eigen leren. Daarbij hoopt u dat, op basis van kleine succesmomenten in de lessen, docenten als vanzelf inzien dat hun rol daarbij verandert van overdrager van kennis naar begeleider en facilitator van leerprocessen beste rechtschreibprüfung kostenlos downloaden.

  Maar hoe pakt u dat aan en welke rol kan een digitale leeromgeving zoals itslearning daarin spelen? Papieren plannen en een visie op gepersonaliseerd leren is mooi, maar hoe geeft u dat vorm in de klas ark survival evolved pc?

  Stap 1: een heldere visie op onderwijs
  Toch begint het proces richting het realiseren van gepersonaliseerd leren niet in de klas, maar met een visie op uw onderwijs all foto's instagram. De eerste vraag die u zich als schoolbestuurder of docent moet stellen is: WAAROM? U wilt de transfer maken naar gepersonaliseerd leren, maar waarom wilt u dat jitsi for free? Waarom gaat u doen wat u gaat doen? Een heldere visie die met alle betrokkenen wordt besproken en gedeeld en door hen wordt gedragen, is een eerste belangrijke voorwaarde herunterladen.

  Stap 2: de koers bepalen en kaders scheppen
  Pas als de eerste vraag is beantwoord en uitgewerkt wordt het tijd voor de tweede vraag: HOE? U wilt over 5 jaar gepersonaliseerd leren hebben gerealiseerd wii u games. Hoe gaat u dat doen? Er zijn verschillende strategieën, met of zonder hulp van ICT. De stip op de horizon is met de eerste vraag vastgelegd. Bij beantwoording van deze tweede vraag bepaalt u de koers die u gaat varen paint kostenlos downloaden windows 7. Het is de verantwoording van het management om de kaders te scheppen en de koers te bepalen, maar mijn advies is om alle betrokkenen actief te laten deelnemen aan de totstandkoming van de strategie om zo draagvlak te creëren voor de antwoorden die deze tweede vraag oplevert.

  Stap 3: doelen en deelprojecten vaststellen
  Pas als de tweede vraag is beantwoord en uitgewerkt, wordt het tijd voor de derde vraag: WAT? Wat gaat u doen om de bepaalde strategie ten uitvoer te brengen? Bepaal welke SMART-doelen en acties er nodig zijn om de stip op de horizon te bereiken. Splits deze op in kleine deelprojecten in de tijd en werk alleen de belangrijkste korte-termijndoelen in detail uit. Plan bewust kleine deelprojecten in de klas die een grote kans van slagen hebben. Evalueer ze samen met uw collega’s of projectmedewerkers en vraag uzelf af: “Wat ging er goed en hoe kunnen we meer van dat goeds doen?” Als u bij de eerste twee stappen de leerlingen nog niet betrokken heeft, wordt het tijd om dat in deze fase te doen. Innovatie is een zoektocht naar het onbekende, voor u en voor hen. Maak er een gezamenlijke ontdekkingsreis van!

  En nu verder!
  Als deze drie vragen goed zijn beantwoord, de te varen koers dus helder is en gedragen wordt door alle betrokkenen, wordt het tijd om de eerste stap te zetten richting de realisatie van het doel.

  In mijn volgende blog vertel ik u hoe de digitale leeromgeving van itslearning daarbij een rol kan spelen. Ook zoom ik dan in op wat gepersonaliseerd leren eigenlijk is, want dat beeld verschilt per school.

  Verder lezen:


  Richard de Jong
  Richard volgde de lerarenopleiding aan de HR&O, heeft tien jaar gewerkt in het voortgezet onderwijs als docent Natuurkunde en werkte zeven jaar in de ICT, onder andere als projectleider en adviseur ICT-voorzieningen bij Kennisnet. Hij was vijf jaar freelance consultant ICT-voorzieningen. Tegenwoording is hij werkzaam als onderwijskundig adviseur bij itslearning. Hij helpt scholen om het itslearning leerplatform een plek te geven in het onderwijsproces, zodanig dat dit aansluit bij de ambities van de school.

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75