• 7 september 2012
  • door Remco Bron

    Parrot AR Drone 2.0De belangrijkste verbetering van de Parrot AR Drone 2.0 quadrocopter is niet dat je hem nu met iPhone, iPad en Android kan bedienen. Niet de sterk verbeterde HD camera die in de neus verborgen zit. En zelfs niet dat je nu al je briljante en minder briljante avonturen als piloot kan opnemen en direct op YouTube kan plaatsen download free powerpoint templates. De echte verbetering is dat de AR Drone 2.0 nu echt werkt.

    Wat is een AR Drone?
    Even voor degene die geen idee heeft waar ik het over heb. De AR Drone is een quadrocopter (helicopter met vier wieken) die je kan bedienen met je smartphone …

    De AR Drone heeft een eigen WiFi verbinding waarmee je de smartphone verbind toshiba herstel cd download. Die verbinding is snel genoeg om de video die de camera voorin de neus van de helikopter registreert live laat zien op het scherm van je smartphone waardoor je in theorie de helikopter kan vliegen door alleen naar je scherm te kijken.

    De specs
    Voor de geeks onder u even de specificaties. De AR Drone 2.0 heeft een brein van 1ghz, 32bit ARM processor waarin een drie-axis accelerometer en een gyroscope verwerkt zijn agario for free. Bovendien heeft de drone grond- en stabiliteitsmonitors die zowel met sonar als met luchtdruk werken. De HD camera in de neus is 720p en schiet in 30fps met een wide-angle lens. Daarnaast heeft hij een USB aansluiting waarop een USB stick aangesloten kan worden om de beelden direct op te nemen.

    De bediening verloopt via de app op de smartphone en is gekoppeld aan de gyroscoop van de telefoon. Daardoor kan je de helikopter simpelweg bedienen door de smartphone naar voren, naar achteren of links of rechts te bewegen. Stijgen, dalen en roteren om de as gaat met een virtuele joystick op het scherm.

    Bediening 2.0
    Parrot AR Drone 2.0De bediening is direct ook de reden waarom de 1.0 van deze helikopter slechts na veelvuldig oefenen (en crashen) goed te besturen was. Het probleem zat erin dat wanneer de helikopter eenmaal om zijn as was gedraaid de bediening in spiegelbeeld was. Na veel oefenen is dat te beheersen maar gaat het toch nog vaak mis.

    Dat probleem is in de AR Drone 2.0 opgelost. Door slim gebruik te maken van sensordata en een kompas functie weet de AR Drone altijd de positie ten opzichte van de smartphone. Daardoor is het vooruitbewegen altijd vooruit en links altijd links onafhankelijk van hoe de AR Drone gedraaid. Het klinkt logisch maar is qua besturing een openbaring. Bovendien heeft de AR Drone 2.0 een zeer bijzondere nieuwe functie in de besturing: door twee keer op het scherm te tikken tijdens de vlucht maakt de drone geheel uit zichzelf een looping. Een prachtig effect voor zowel de omstanders als op de opgenomen video’s!

    Is de upgrade koopwaardig?
    De camera en on-board opname functie is al een koopwaardige upgrade, maar met de nieuwe besturingsmechaniek is de AR Drone 2.0 een echte aanrader. De AR Drone 2.0 kost rond de €300 en is verkrijgbaar bijvoorbeeld bij de Saturn, Conrad en Wehkamp.

    Is de AR Drone geschikt voor onderwijs?
    De vraag is uiteraard is de AR Drone 2.0 ook bruikbaar voor het onderwijs?
    Parrot AR Drone 2.0Ik denk persoonlijk vooral voor technische vakken van wel. Meest voor de hand liggende voorbeelden zijn met de AR Drone te vliegen en opnames te maken om bijvoorbeeld verschillende perspectieven van hoogte en afstand in de praktijk te laten zien. Uiteraard kan de AR Drone ook uitstekend worden gebruikt om de grondbeginselen van de luchtvaart en helikopters te demonstreren.

    Ook zijn er mogelijkheden voor het programmeren van de AR Drone. Later dit jaar komt Parrot uit met een update van de besturingssoftware waarmee het mogelijk wordt de drone voor te programmeren zodat deze specifieke voorgeprogrammeerde patronen kan vliegen. Dit in combinatie met een paar obstakels kan prima gebruikt worden in het klaslokaal als uitdagende programmeerwedstrijd.

    Last but not least is er een API en SDK voor de AR Drone waarmee zelfs aparte software geschreven kan worden voor de aansturing. Echter, als je iets dergelijks geanvaceerds gaat ondernemen zou ik eerder kijken naar het DIY Drones project van Chris Anderson (hoofdredacteur van Wired magazine) waar informatie is te vinden hoe zelf drones gebouwd en geprogrammeerd kunnen worden!

    May you always have clear skies and tailwinds!

    Remco BronRemco Bron
    Bron heeft passie voor nieuwe technologie en de praktische rol die deze speelt in ons dagelijks leven. Remco is oprichter van een aantal internet startups, adviseert organisaties over het effectief gebruik van internet en social media en geeft gastcolleges op de Hogeschool Arnhem Nijmegen over nieuwe media. Zie ook zijn website of maak een social media connectie.

    De Parrot Ar Drone II Quadropcopter is onder meer verkrijgbaar bij de Quadrocoptershop.nl.

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75