• 15 mei 2006
 • Recensie door Jos Eussen

  Marc Prensky´s ´Don´t Bother Me Mom – I´m LearningGame over voor Prensky’s Propaganda
  Oké, Marc Prensky is gelauwerd en wordt hogelijk gewaardeerd door vele game-gelovers. Aan mij dus om zijn nieuwste werk dan ook met veel enthousiasme open te slaan. Het enthousiasme bleef, maar dan vanuit Prensky en niet van mij. Deze oorvijg voor domme ouders en toch zo schutterende leerkrachten verdient een opvoedkundig tikkie terug. Voordat de euforie van het Nieuwe Leren nu weer zonder uitkijken de weg overholt naar het oude Gamen. Wat een schitterend overzichtswerkje met aansprekende voorbeelden had kunnen zijn blijkt vanaf de eerste pagina een eindeloze zelfbevrediging die geen enkele ruimte geeft voor onderbouwde en vervolgens weerlegde kritieken.

  Een opportunistisch denken wars van enige doordachte beschouwingen. Prensky schrijft als het verwende kind spreekt zonder enige zelfkritiek, dat geen tegenspraak duldt. Nadelen worden in de volgende zin al laatdunkend afgedaan als domme vooroordelen. Natuurlijk is doodschieten niet goed, tsja, maar dat is aan de ouders om in de gaten te houden, daar kunnen de games toch niets aan doen microsoft word 2016 downloaden free.

  Enthousiast doordaverend heeft Prensky zelf niet meer in smiezen dat hij alle positieve effecten van de hedendaagse ICT op de gaming-hoop gooit. Het mondiale contact tussen kinderen, de online beschikbaarheid van informatie, hun multi-tasking capaciteiten, hun behendigheid met alles waar chips in zitten, het klopt allemaal. Maar dat alles bestaat ook buiten de wereld van de populaire games.

  Pas in het tweede deel van het boek komt hij enigszins tot rust, menende (van) de lezer te hebben gewonnen. Waar het dan gaat over educatieve gaming, het gebruik van de onderliggende techniek, beelden, handelingen, vanuit een meer serieuze optiek om kinderen beter, sneller, te laten leren, etc., is hij echter ver weg van de verkrachtingen in Grand Theft Auto. Prensky betoogt de onnozele ouder wegwijs te willen maken maar geeft ze een oorvijg. Waar hij uitlegt dat GSM´s toch zo goed zijn omdat je er ook mee kunt SMS´en, wil ik iemand die SMS-taal gebruikt, vragen hem eens een eigentijds SMS´je te sturen flatcast player herunterladen. Helaas zal onze Marc dat niet kunnen lezen.

  Nee, ik ben dus niet een van die truttige heel erg domme ouders. Nou dan, hoofdstuk 12 over economisch leren denken via een game-omgeving is perfect. Zo waar drie pagina´s lang. Maar dat bestaat al jaren en heeft niets van doen met de fun games waar Prensky zijn dag mee blijkt te vullen. En natuurlijk is Roller Coaster Tycoon top, denkt hij nu werkelijk dat de 40-er van nu daar geen weet van heeft?

  We lezen echter dat er gewoonweg níets beters te bedenken is om menselijke samenwerking aan te leren dan games. Kijk, daar stapt hij dus te gemakkelijk heen over de heerlijke geur van samen met vriendjes gegraven gaten in de Hollandse klei. Of wat te deken van zijn ´games zijn de eerste ethische lessen voor kinderen´. Ik kniel op diezelfde klei en bidt dat dit écht niet waar is. Met gebogen hoofd laat ik dan de Bijbel zit ook vol geweld, net als de gebroeders Grimm maar over me heen gaan. Terwijl Prensky droomt van ouders die met hun kinderen op schoot doorspreken waarom Miky van 10 zich toch ze beroerd voelde nadat hij oom agent in de fik had gestoken panzer games for free. Heerlijk ethisch ja. Hopelijk, hopelijk, kijkt Marc Prensky in de tussentijd naar voetbal. Waar je gele en rode kaarten krijgt als je een tegenspeler omver schoffelt en alleen punten maakt als je zélf scoort. Maar goed, hij zal het verschil tussen tegenspeler en tegenstander dan wel eerst moeten bevatten. Zucht. Ik ga al voorzien dat hij zal betogen dat het nut van voetbal schuilt in de zichtbaarheid en het samen doorspreken van het supportersgeweld.

  Oh ja, de leerkrachten, die doen toch immers niets goed meer. Marc: Een game kan zich aanpassen bij een kind zoals een menselijke leerkracht dat nooit zou kunnen. No comment. Laat ook maar zitten dat we even verder lezen dat het zo beroerd is voor kinderen dat ze zich op school aan anderen moeten aanpassen. Hoeft in de games lekker niet. Heerlijk uit het leven gegrepen, nietwaar.

  Marc, er is wél een leven buiten de Game. En er zijn wezenlijke verschillen. Zo kun je een game uitzetten en het echte leven niet. Dat gaat door en heeft zelfs levels, ja, ja mijn waarde. Ik heb al horen zeggen dat je ´in het echt´ niet mag schieten en niet zo heel erg gemakkelijk je vMBO-diploma up-leveled naar een gerespecteerde baan. En er wordt zelfs gefluisterd dat de zorg voor oudere mensen persoonlijke aandacht verdient. Wat? Laat maar zitten Marc.

  Ik verras met een positieve afsluiting. Het is en blijft een mooi overzichtswerkje om thuis te geraken in de game wereld. Zeker eens lezen dus. Kun je je van huis uit kritische gevoel daarna ook goed onderbouwen in de salondiscussies. Ben je een beetje minder dom.

  I rest my case. Mijn zoontje van 8 zit inmiddels al een uurtje een voetballer in de Sims te zoeken. Hij wil er eigenlijk eentje gaan modden. Als ik voor de vierde keer heb gezegd ik kom zo staat hij plots naast me met zijn Mens Erger Je Niet. We spelen het samen minstens twee keer per dag, ik verlies bijna altijd. Waarom ik het dan toch speel? Omdat hij het graag wil. En omdat het het ideale spel is om te spelen na het lezen van dit boek.

  Jos Eussen - KidsliveJos Eussen
  Initiatiefnemer
  KidsLive!
  Ontwerper Open Educatieve 4D Game OPEDUCA


   
  Reageer!

  Reactie van Eric Bruser – ICT-coördinator Basisschool Op Dreef

  Ik vind het fijn dat er eindelijk eens een wat meer positief geluid komt vanuit de gameshoek. 

  Jammer dat je hem zo neersabelt en weer het eeuwige geweldsargument gebruikt. Ik moet toegeven dat ik het boek niet heb gelezen, dus wellicht heb je helemaal gelijk met z’n eindeloze zelfbevrediging. Natuurlijk  is het niet zo dat er gewoonweg níets beters te bedenken is om menselijke samenwerking aan te leren dan games. Tegelijkertijd zijn games om betrokkenheid van leerlingen te vergroten, wel een goed middel. Met een spel dat je kunt inzetten ter ondersteuning van een project. Zoals bv. Hakland ter bevordering van het besef waar de erwtjes uit die potjes toch vandaan komen (wel reclame maar in wezen een aardige boer’n sim).
  Vele sim-achtige games hebben een goede educatieve waarde, omdat ze een model van de werkelijkheid bieden zoals die nu is of was. The Settlers, ANNO 15043, simcity, railroadtycoon zijn hier goede voorbeelden van. Ondanks dat ze wellicht niet geheel waarheidsgetrouw zijn, bieden ze voor kinderen een goed inzicht in bijvoorbeeld logistiek (the settlers, railroad tycoon), afhankelijkheidsprocessen (anno 1504, simcity).
   
  Je gebruikt GTA als pinpointer voor het geweldsargument. Maar als je bijvoorbeeld GTA vice city neemt, en je speelt als leerkracht de intro even door, dan heb je een personage met een mercedes. Dit personage HOEFT zich niet te misdragen. Je kunt je aan alle verkeersregels houden, niemand overhoop rijden, geen wapens pakken. Met begeleiding van een leerkracht die een aantal regels stelt, hou je dan een virtuele stad over, waar je bv. verkeersregels kunt oefenen.
  Een goed voorbeeld van een programma die games omhelst om betrokkenheid van leerlingen te vergroten is Alice, de 3d programmeertaal. De mix van sims2avatars met de eenvoudige werking van deze 3d programmeertaal is subliem. (Bovendien helemaal gratis)
   
  Maar ook avatar gedreven 3d werelden zijn in mijn ogen goed geschikt voor educatieve doeleinden. (Entropia Universe, L3daw) en sluiten goed aan bij het nieuwe leren, samenwerkend leren,  als je ze verantwoord inzet. (bege)Leiding van de leerkracht in zo’n 3d-wereld , of spel is wel voorwaarde. –> en dat is waar het volgens mij altijd om blijft draaien..


   

  Reactie van Jos Eussen
   
  Bedankt, goede reactie die onderstreept wat ik bedoel. Gaming heeft zonder meer educatieve waarde, maar het boek (je hebt het niet gelezen) gaat daaraan voorbij. Probeert te overbluffen, en dát is waar ik een tegengeluid wil laten horen. Het is inderdaad nog altijd de ouder-leerkracht die begeLEIDT en niet Marc Prensky´s monotone ongenuanceerdheid. Bedankt! 


   

  Reactie van zoals geplaatst op Gadgets en onderwijs van Annet:
   
  Een nuchtere Prensky recensie
  Ik heb net een heerlijk nuchtere recensie van Jos Eussen zitten lezen over het boek "Don’t bother me Mom, I’m learning" dat ik ook heb gelezen. De titel van zijn stukje op de site van ICT Nieuws.net zegt het helemaal: "Game over voor Prenskys propaganda." Hoewel ik in eerste instantie erg onder de indruk was van de boodschap van Prensky (opnieuw gehoord in Veldhoven) vond ik het boek ook niet zo indrukwekkend. De boodschap is eenzijdig, het lijkt wel alsof je als ouder of docent niks goed doet en niks weet van waar de digital native mee bezig is. Ik voelde me hierin zeker niet aangesproken en vind mezelf meer native dan veel van mijn leerlingen. Het gamen is volgens Prensky de oplossing voor veel problemen en zijn boodschap is de enig juiste. Mij bekroop dan ook hetzelfde gevoel als Jos Eussen: het boek is "een eindeloze zelfbevrediging die geen enkele ruimte geeft voor onderbouwde en vervolgens weerlegde kritieken".
   
  Nou wil ik niet zeggen dat de boodschap van Prensky ineens helemaal niet meer deugt. In tegendeel, veel van wat hij zegt over hoe je van je kinderen/ studenten kan leren, dat we allemaal learners en teachers zijn en dat er een grote kloof is tussen veel digital natives en immigrants is zeker waar, maar er zijn altijd uitzonderingen en daar moet ook ruimte voor zijn. Zo zwart-wit als hij alles (echt Amerikaans) stelt is het absoluut niet.
   


  Lees ook wat Margreet van den Berg schrijft in haar weblog ICT en onderwijs.


  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75