• 7 maart 2011
 • Recensie door Michel Boer

  KidspirationHet maken van een mindmap of woordspin wordt op scholen steeds vaker gedaan. Plaatjes, tekst en gesproken tekst worden in een diagram geordend. Hiervoor zijn een aantal tools beschikbaar, waaronder Kidspiration the wave movie download for free. Dit is een afgeleide van het programma Inspiration, en bedoeld voor kinderen op basis-schoolleeftijd, tenminste dat staat op de doos (4 tot 10 jaar). …

  … Het programma wordt geleverd in een klein doosje met een Engelstalige User guide. Daarnaast is door de leverancier een kort Nederlandstalig briefje bijgevoegd met enkele tips voor installatie en gebruik. Het programma laat zich eenvoudig installeren spotify desktop herunterladen. Na het invoeren van het serial number is het direct te gebruiken. Het Kidspiration Starter scherm is het venster waarin je kan kiezen voor het maken van een Picture View, Writing View of Maths view. Daarnaast is het ook mogelijk een standaard Activity te kiezen, een standaard sjabloon waarmee je eenvoudig een diagram kan maken. Voor jonge kinderen is dit wel lastig, het programma is volledig in het Engels waardoor hulp voor het kiezen van een sjabloon wel nodig is herunterladen.

  Met de picture view kunnen kinderen eenvoudig een mindmap of woordspin maken. Kinderen die al een beetje ervaren zijn met het programma Word en mindmappen, snappen de symbolen snel en hebben zonder al teveel moeite een mindmap op het scherm. Reacties van leerlingen waren wel snel dat het meer leek op een woordspin dan een mindmap. Het bewerken van de mindmap gaat net zo eenvoudig als alle andere Windowprogramma’s. Technieken als slepen, dubbel-klikken en verplaatsen werken exact hetzelfde.

  Kidspiration

  Het plaatsen van een plaatje uit de bibliotheek gaat ook erg eenvoudig. Er worden standaard vrij veel plaatjes meegeleverd, eventueel kan je zelf eigen afbeeldingen toevoegen. Er is zelfs een tekenprogramma opgenomen waarmee eenvoudige afbeeldingen gemaakt kunnen worden. Je kan er eigenlijk niet zoveel mee, hiervoor zijn buiten Kidspiration om andere programma’s voor. Voor de bovenbouw is het Engelstalige woordenboek een handige manier om Engelse woorden te leren. Het programma heeft namelijk een optie om alle acties hoorbaar te maken. De tekst wordt automatisch hardop voorgelezen. Dit geluid is eventueel ook uit te zetten. Ook is er een mogelijkheid eigen woorden in te spreken en deze te koppelen aan een item in de woordspin.

  In het schrijfblok kan je extra opmerkingen en notities plaatsen in het schema. Van een grafisch diagram wordt een platte tekst gemaakt. Zo kan je snel van een visueel beeld een werkstuk maken. De door de leerling gemaakte mindmap of woordspin kan geëxporteerd worden naar een grafisch bestand of htmlcode. De creatie is op deze wijze, met plaatjes, geluiden en hyperlinks, op een website te plaatsen.

  Voor de leerkracht is het Teachermenu beschikbaar, eventueel te beveiligen met een wachtwoord. De leerkracht kan de standaard bibliotheek uitbreiden met afbeeldingen, opties instellen voor Kidspiration en zelf lessen maken.

  In het startermenu is ook een keuze voor Mathsview. In dit deel kunnen wiskundige bewerkingen visueel gemaakt worden. Zo is de optie om een eigen breukenlijn samen te stellen of met MAB materiaal getalpatronen aan te maken.

  Kidspiration is een eenvoudig programma voor alle leerlingen op de basisschool. Het is geen echt mindmapprogramma, de nadruk lig meer op het maken van diagrammen. De onderbouw kan makkelijk met de beschikbare plaatjes een woordspin maken, voor de midden- en bovenbouw is het een goed instrument om ook met tekst te werken. De mogelijkheid om van een visueel schema een tekst te maken is handig voor leerlingen die snel een deel van een werkstuk visueel aanmaken om dit later om te zetten in tekst. Met de vele voorbeelden kan een leerling en leerkracht projecten voorbereiden, werkstukken maken of leuke lessen voorbereiden.

  Michel BoerMichel Boer
  Michel is naast leerkracht tevens ICT-coördinator op de Theo Thijssenschool in Waddinxveen. Hij bouwde de schoolsite. Voordat hij het onderwijs in ging, werkte Michel ruim 10 jaar in de ICT. Op dit moment volgt hij de master Leren en innoveren.

   


  Reactie Visiria (Rudolf Mulder)
  In het onderwijs zijn er steeds meer leerlingen visueel ingesteld. En hoewel Kidspiration voor iedere leerling leuk en nuttig is, willen we toch die groep beelddenkers nog even extra benoemen. Het helpt hen in het bijzonder om inzichtelijk te maken hoe het zit met structuren, hoofdzaken en bijzaken, etc.

  Het pakket wordt in ons onderwijs benut vanaf ca. groep 5. Omdat het menu toch vooral uit pictogrammen bestaat is een korte introductie voor de leerlingen vaak voldoende om er verder volledig zelfstandig mee aan de slag te gaan.

  Kidspiration is ook zeer geschikt voor toepassingen binnen thema’s als structureel coöperatief leren en meervoudige intelligentie. Bij uitgeverij Bazalt verscheen daarover het boek Kidspiration Pakket met kant en klare toepassingen voor ons onderwijs, inclusief een CD-Rom met de betreffende templates. Zeer aanbevolen!

   

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75