recensie door Karin Winters
Internet en sociale media bieden op allerlei manieren een verrijking van het leven. Erno Mijland deelt de kennis die hij opgedaan heeft, zonder wijzend vingertje en waardeoordeel, met zijn nieuwe boek SMIHOpedia. Dit is een boek dat erg goed past bij het motto van de universiteit van Middelbeers. Sociale media is een onderwerp dat al onvoorstelbaar …
veel boeken en websites heeft opgeleverd facebook kopie herunterladen. Het is vreselijk moeilijk om als die-hard gebruiker je te verplaatsen in de kennis en kunde van de beginnend gebruiker. Daarnaast is het ook moeilijk om het niveau van je doelgroep vooraf te bepalen. Ik vind dat Erno daar goed in geslaagd is. Hij laat zien dat hij beide werelden (die van de jongere en van de volwassene) kent.
Algemeen over het boek
Heerlijk ruim qua opmaak, omdat ik graag aantekeningen maak bieden te kantlijnen daar alle ruimte toe, zodat je het een eigen boek kunt maken . Lekker leesbaar voor alle gebruikersniveau’s en we noemen leerlingen ook gewoon leerlingen, oftwel geen opgeblazen taal met dure benamingen. Natuurlijk is het lekker en bijna vanzelfsprekend dat er een ondersteunende website bij is, waar je heel veel van de genoemde voorbeelden kunt bekijken smileys voor whatsapp. Dat is trouwens nog best lastig omdat alle gebruikte voorbeelden er alfabetisch staan.
Tip voor Erno: maak een aangepaste Google zoekmachine op deze site, zodat mensen op onderwerp kunnen zoeken. Ook zou je de hoofdstuktitels kunnen pakken en daar de bronnen nogmaals toevoegen. In het boek had daar wat mij betreft wel een icoon voor gebruikt kunnen worden (zoiets als meer info op de site). Alle bijbehorende documenten (vragenlijsten) staan zowel in het boek als op de site. Aan het einde van elk hoofdstuk vindt de lezer conclusies en beleidsadviezen, deze komen boven op de tips die al in de hoofdstukken staan ebooks download for free illegally. Dit is zeker ook een boek dat door management gebruikt kan gaan worden om werkelijk een visie en beleid rondom sociale media in het onderwijs te maken. Gelukkig redeneert Erno altijd vanuit positieve mogelijkheden, zonder de gevaren uit het oog te verliezen, maar daar niet de nadruk op te leggen. Ik mis wel soms wat illustraties in de hoofdstukken zelf (grafieken en curves).
Ineens was ik de hoofdstuknummering kwijt?
De rol van de leraar, zal niet bij alle leraren van nu lekker landen, maar is hoognodig om die veranderende rol van docenten onder ogen te zien. Erg goed beschreven en geeft wat mij betreft erg veel input om als teamleider/manager de POP gesprekken vorm te geven. Mooi om de vergelijkingen te zien met de niet onderwijswereld!
Omgaan met incidenten, dit zijn echt moeilijke onderdelen om te beschrijven (had ik ook last van in HandBoekTweePuntNul). Mooi de checklist incidenten en denk dat Erno hetzelfde heeft als ik, voorkomen is beter dan blussen.
Aan de slag, stapsgewijze beschrijving hoe je van niks naar een besluit wat te doen met Sociale Media in jouw onderwijs en school, ik zou zeggen….doen! Alles kan altijd beter! Natuurlijk en ook weet iedereen die het leest het vast weer beter. Ik vind het een prettig boek om als team of school aan te schaffen.
Ik zou met dit boek in de hand een aantal studiebijeenkomsten adviseren met als doel: vaststellen van beleid, visie en een scholingsplan voor alle docenten. Natuurlijk kunnen docenten die net begonnen zijn met Social Media in hun onderwijs heel veel gebruik maken van de tips en trucs!
Smihopedia is een prachtig middel om doelen te bereiken!
Karin Winters is fan van een Leven Lang Leren en vindt ervaring belangrijker dan diploma’s. Ze is fervent Edublogger en momenteel werkzaam bij KPN Onderwijs (Consulting), Zij ondersteunt scholen bij hun onderwijsvraagstukken.
reactie Erno Mijland
Wat een fijne recensie. Als je alleen schrijft aan een boek is het altijd extra spannend hoe het gaat vallen bij de lezers. Dan is het goed te merken dat wat je bedoeld hebt overkomt. De op- en aanmerkingen die Karin maakt zijn relevant. Voor een volgende gelegenheid verdient ze wat dat betreft een plaats op mijn lijstje van proeflezers. Wat betreft de hoofdstukindeling: ik heb in het boek zeven hoofdstukken genummerd en de andere niet. De zeven hoofdstukken behandelen elk een reden om met sociale media aan de slag te gaan, als school of als leraar.
De suggesties voor het verduidelijken van de bijbehorende website neem ik mee. Het voordeel van het internet is dat je achteraf nog elementen kunt aanpassen. Voor het boek zijn suggesties en voortschrijdend inzicht stof voor een volgende druk.