• 12 januari 2015
 • Yvette Huizer – ‘Fantastisch’ was het nieuws dat ik kreeg om een Prowise 10.1 tablet te mogen ontvangen voor mijn groep 6. Ik had een motivatiebrief ingestuurd waarom mijn klas een tablet verdiende en de voornaamste reden was dat zij echt een nieuwe start verdiende na een zeer rommelig begin met veel verschillende leerkrachten. Zelf ben ik LIO en ik zit in mijn 4e jaar van de Universitaire Pabo. De klas was echt uitzinnig toen zij het bericht te horen kregen!

  Het werken met digitale middelen
  De afgelopen 4 jaar heb ik veel scholen gezien en in 2013 heb ik op een startende Steve Jobs school met stage gelopen in groep 1/2/3 waar alle leerlingen een eigen iPad kregen om op te werken. Dit gaf zoveel meerwaarde aan het onderwijs dat ik mij ook ben gaan verdiepen in het werken met digitale middelen in de klas. Begin dit schooljaar ben ik weer naar een andere school gegaan om mijn LIO te lopen en hier beschikken wij op dit moment over 3 computers in de klas voor 23 groep 6 leerlingen. Dit is te weinig om structureel digitaal extra stof aan te kunnen bieden. De leerlingen hebben allemaal een computerdag aangewezen gekregen, maar niet elke dag is evenveel tijd om hier ook echt gebruik van te maken. De tablet biedt ook hier een uitkomst omdat er dan een extra leerlingen digitaal aan het werk kan.

  De tablet en de Prowise apps
  Het pakket met de tablet bevatte naast de tablet ook een mooie beschermhoes met toetsenbord download posterazor. Daarbij zit ook een oplader een kabeltje om het toetsenbord te verbinden met de tablet. Helaas heeft het toetsenbord het nog niet gedaan, hier moet ik nog mee terug naar een winkel waar ze hem kunnen maken. De tablet staat erg stevig in de hoes en heeft een mooie en degelijke uitstraling. Als je een iPad gewend bent is de Prowise wel traag met opstarten. Eenmaal opgestart, dan functioneert het besturingssysteem wel snel.

  De apps die al op de tablet waren geïnstalleerd

  • Prowise Presenter is een fantastische app. die ik vanaf deze week wil gaan inzetten als blog waarbij de leerlingen allemaal 1 pagina mogen maken. Hier kunnen zij dan leerdoelen voor de komende periode omschrijven en aangeven wat ze de dag zelf hebben geleerd. Groep 6 heeft nog wel ondersteuning nodig bij het gebruik van Presenter. Het lijkt vaak of de leerlingen heel ICT-vaardig zijn, maar eigenlijk gebruiken ze alleen maar de simpele basisfuncties. Pas na instructie kunnen ze goed met het programma aan de slag. Ik laat de leerlingen nu ook Presenter gebruiken om hun aantekeningen van IPC (een thematische methode die geschiedenis/aardrijkskunde/mens & samenleving/techniek behandeld) uit te werken Download pdf for free.
  • Prowise Skelet vinden de leerlingen heel erg leuk om het skelet mee te ontdekken en hier mogen ze dan ook mee werken als ze bijvoorbeeld klaar zijn met hun werk. Het is een mooie 3D app. die duidelijk de functies van het skelet beschrijft. Een leerling zei: “Kijk juffrouw, dit zit ook in mij. Wat cool!”
  • Prowise Oor heeft naar mijn mening weinig toegevoegde waarde in het Primair Onderwijs. Leerlingen openen zelf ook niet de app. om deze te bekijken.
  • Prowise GeoCo is een relatief simpele app. waar de leerlingen even snel een plaats op kunnen zoeken. Zelf heb ik Google Earth op de startpagina gezet van de tablet omdat de leerlingen hier veel meer informatie uit kunnen halen en kunnen inzoomen op plaatsen. Daarnaast zijn niet alle plaatsen beschikbaar in GeoCo.

  ProConnect en het gebruik hiervan in de klas
  Prowise Pro Connect is een zeer interessante app … hier valt veel leerrendement uit te halen. Ik ben op dit moment met de online Presenter remediëring presentaties aan het maken voor leerlingen die op bepaalde gebieden nog extra ondersteuning nodig hebben anno 1602 windows 7 download for free. Er zitten fantastische gereedschappen in Presenter online die het makkelijk maken om deze remediering een korte tijd te ontwerpen. Het positieschema, de klok, springen op de getallenlijn en de maatbeker zijn hier voorbeelden van. Ook het toevoegen van de Nederlandse kaart om topografie te oefenen in groep 6 is een uitkomst. Ik ben ook aan de slag gegaan met de webcam functie, maar persoonlijk kan ik beter uit de voeten met de app. ‘Explain Everything’ om ‘Flip the Classroom’ filmpjes te maken. Om de leerlingen tussendoor even te laten ontspannen, kan ik ook een eigengemaakte woordpuzzel toevoegen! Echt superleuk want mijn leerlingen zijn gek op woordzoekers. Verder zitten er veel gereedschappen tussen die het zelfstandig werken bevorderen, maar ik heb nog geen ideale situatie gevonden om deze goed in te kunnen zetten.

  Op het digibord wordt vaak Gynzy gebruikt waar dit soort leerkracht gereedschappen ook makkelijk voorhanden zijn en zelf ben ik nog niet zo ver om volledig over te stappen naar Prowise op het digibord peppa wutz folgen herunterladen. Ik hoop dat ze de gereedschappen blijven aanvullen en/of misschien wel kunnen gaan samenwerken met Gynzy, want waarom zou je allebei het wiel uitvinden als het ook samen kan en je dan meer kan betekenen voor het onderwijs. Gynzy heeft bijvoorbeeld een woordflitser die je zelf kan samenstellen en die leerlingen leuk vinden om te doen. Deze tool zou ook goed passen in de presenter van Prowise.

  De functie ‘Samenwerken’ lijkt mij geweldig, maar door een tekort aan digitale middelen kan ik hier in de klas nog geen gebruik van maken.

  De functie ‘Quiz’ vinden de leerlingen erg leuk, maar het zou geweldig zijn als we zeker 1 tablet per groepje zouden hebben. Op dit moment nemen de leerlingen ook soms een tablet mee van huis die we in kunnen zetten in de klas. Hierdoor kunnen we gelukkig wel af en toe gebruik maken van deze functie. Een groot compliment voor Prowise dat deze app. toegankelijk is op alle devices. Dit maakt het voor mij nu mogelijk om de app. in te zetten ondanks dat wij maar één Prowise tablet hebben.

  Een mooie toevoeging is dat Prowise ook samenwerkt met cedicu.nlLaat eens zieneinfaches fotobearbeitungsprogramm kostenlos downloaden. Een leeromgeving speciaal voor het basisonderwijs die in filmpjes basisstof uitlegt. Bijna alle rekenmethodes zitten hier bijvoorbeeld in waar filmpjes verwijzen naar de pagina. Deze filmpjes kan je toevoegen aan de presentatie. Ik ben van plan om hier een abonnement voor af te sluiten zodat ik dit kan inzetten op de tablet.

  Apps
  Ik ben aangemeld bij Eduapp om op deze manier bij te blijven van alle educatieve apps die worden ontwikkeld en ingezet in het Primair Onderwijs. Helaas ondervind ik dat er tot op heden nog veel educatieve apps zijn die alleen via iTunes aangeschaft kunnen worden en niet voor een Android systeem beschikbaar zijn. Ik hoop dat dit in de toekomst in balans komt zodat alle mooie en bruikbare educatieve apps voor beide systemen beschikbaar komen.

  Voor de Google Play store heb ik een opwaardeerkaart gekocht zodat ik geen creditcardgegevens in hoefde te vullen. Dit geeft mij een veilig gevoel omdat er toch veel verschillende leerlingen en docenten met de tablet aan het werk zijn.

  ProwiseTablet3Naast oefenspellen heb ik ook Microsoft Office erop gezet zodat de leerlingen ook met voor hun bekende programma’s kunnen werken. Hier is een foto te zien van leerlingen die hun PowerPoint aan het presenteren zijn aan de klas. De PowerPoint hebben de leerlingen gemaakt met de tablet word 2010 gratis herunterladen. Ze vonden het wel even wennen want het was toch anders werken dan op de computer, maar het is goed gelukt.

  De leerlingen aan het woord over de tablet

  • Bij binnenkomst in de ochtend: ‘Juf, mag ik alstublieft iets oefenen op de tablet?’. Dan vraag ik altijd wat de leerling dan wil oefenen. Vaak willen ze met spelling aan de slag in de app.: ‘Spelling in Beeld’ van Zwijssen of met de rekenspellen zoals ‘Math vs. Mummys’, ‘Tafeltrainer’, ‘Math vs. Zombies’, ‘Slice it. Begins’, ‘Ruimtesommen’ en ‘Flow Free’. Deze vraag geeft aan dat de leerlingen intrinsiek gemotiveerd zijn als zij met de tablet mogen oefenen. Als ik met een oefenblad aankom in de ochtend waarbij ze precies hetzelfde oefenen als op de tablet doen ze dat alleen als het moet van mij.
  • In de kleine pauze: ‘Juf, mag ik spelling oefenen?’. Dit geeft aan dat heel veel leerlingen het werken op de tablet leuker vinden dan buitenspelen en ze het zien als ontspanning in plaats van oefening fortnite downloaden.
  • Na het reguliere rekenwerk door de zwakke rekenaars: ‘Juf, ik wil zo graag nog even met Math vs. Zombies sommen oefenen, mag dat?’. Wij hebben negen zwakke rekenaars in de klas die het gewone rekenwerk vaak echt niet leuk en motiverend vinden. Deze vraag van de leerlingen geeft aan dat de zwakke rekenaars op de tablet wel heel graag met rekenen willen oefenen omdat het in een spelvorm is.
  • Voordat we met IPC beginnen in de middag: ‘Juf, mogen wij op de tablet tijdens IPC in plaats van op de computer?’. Dit geeft aan dat zij het werken op de tablet prettiger vinden dan het werken op de computer. Wat wel jammer is, is dat ik nog niet heb gevonden hoe de leerlingen iets kunnen printen vanaf de tablet. De plus- en minpunten op een rij

  Pluspunten

  • Leerlingen zijn intrinsiek gemotiveerd bij het werken op de tablet
  • Inzetbaar bij elke les en/of vak
  • Inzetbaar op elk leerling niveau
  • Mooie en degelijke vormgeving
  • Makkelijk in gebruik voor leerkracht en leerling
  • Prowise Presenter op de tablet
  • Prowise Presenter online, met zeer bruikbare gereedschappen voor de leerkracht
  • Prowise ProConnect, kan verbinden met elk digitaal device
  • Prowise Skelet

  Minpunten

  • Start langzaam wanneer deze volledig is afgesloten, maar geen probleem bij standby modus
  • Prowise GeoCo en Oor niet goed bruikbaar voor PO
  • Alleen apps te downloaden via Google Play, waardoor helaas een aantal mooie educatieve apps niet te gebruiken zijn

  YvetteHuizer Yvette Huizer – LIO en 4e jaar de Universitaire Pabo

   


   

   

  Reactie Danny van Bussel namens leverancier

  Prowise aanpak

  Presenter Free
  Om scholen heel laagdrempelig met de Presenter kennis te laten maken is de Presenter Free in het leven geroepen. Alle functionaliteiten kunnen structureel gratis gebruikt worden. Pas als je meer dan 5 lessen wilt opslaan heb je de Presenter Pro (twv 30 euro excl. BTW per jaar) nodig.

  PABO
  Prowise investeert in het onderwijs download facebook pages. Ruim 80% van alle Pabo’s maakt gratis gebruik van Prowise Presenter Pro. Wilt u hier als LIO ook gebruik van maken? Informeer naar de uitgebreide mogelijkheden.

  Training
  Regelmatig organiseert Prowise gratis te bezoeken Ambassadeursdagen. Laat u inspireren door collega leerkrachten en leer alle “geheimen” van de Presenter. Er is veel meer mogelijk als u denkt.

  Ontdek en leer
  We vinden het belangrijk dat de Presenter software goed wordt gebruikt en geven derhalve professionele trainingen op gedifferentieerd niveau. Daarnaast hebben we een ontdek en leerpagina op onze website waar de software middels korte video-instructies wordt uitgelegd. Handig om de mogelijkheden van de tools nog eens te herhalen.

  Langzaam opstarten:
  Indien de tablet volledig wordt afgesloten duurt het inderdaad even voordat deze weer aan staat. Dit is overigens bij een iPad ook het geval. Wij adviseren de tablet op standby te laten staan zodat de tablets direct geactiveerd kan worden.

  Toetsenbord
  Het toetsenbord is eenvoudig te koppelen via bluetooth Download mp3directcut. Lees de bijgevoegde handleiding of neem anders contact op met de Prowise service afdeling voor de oplossing.

  GeoCo
  Onderwijskundige doel benoemen?

  Nieuwe ontwikkelingen:
  Presenter werkt altijd en overal waar internet toegang voorhanden is. De ontwikkelingen staan niet stil. Uw wensen en ideeën worden met plezier gerealiseerd. Flipping the Classroom en woordflitser staan op de roadmap op gerealiseerd te worden. Zo kunt u eenvoudig alles vanaf 1 centrale omgeving, zonder zoeken, alles benaderen.

  Apps
  We zien dat toonaangevende applicaties en nieuwe applicaties op alle platformen ontwikkelen: Android, IOS en Windows. Het gaat snel met het maken van deze inhaalslag. Het meest passend voorbeeld is door Yvette genoemd: Microsoft Office in een Android app.

  ProConnect
  Ben je in de gelukkige omstandigheid dat je meerdere devices gelijktijdig kunt inzetten, dan biedt ProConnect hele interactieve onderwijs vormen. Rekenen was nog nooit zo leuk. Er zitten geweldige reken spelletjes in ProConnect. Kinderen kunnen in wedstrijdverband tegen elkaar spelen herunterladen. Klassikaal of in eigen tempo kan een Quiz afgenomen worden.

   

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75