• 20 januari 2014
 • Margriet van Diepen: van ICTnieuws.nl ontving ik een Prowise tablet. Om die te krijgen moest ik motiveren waarom ik zo graag zo’n tablet zou willen gebruiken. In mijn motivatie stond dat ik graag wilde weten wat er allemaal mogelijk is met een tablet in de klas en ook specifiek met kleuters. Vervolgens wilde ik daarna ook aan de andere groepen laten zien wat de meerwaarde is van een tablet in de klas. Zelf gebruikte ik af en toe al mijn eigen android tablet in de klas, maar wat biedt Prowise meer?  Deze recensie gaat vooral over het gebruik van de tablet bij mij in groep 1-2.

  uitpakfilmpje 

  In het pakket zitten:
  1 tablet
  1 lader
  1 usb- mini usb kabel
  1 usb- micro usb kabel
  1 tablet cover met toetsenbord herunterladen.

  prowise-1Wat staat er op de tablet?
  De tablet heeft androidversie 4.1.1. Daarin zitten al diverse standaard apps. Een aantal daarvan heb ik ook in gebruik. Hier later meer over. Als extra op deze tablet:

  • Prowise Oor
  • Prowise Skelet
  • Prowise Geo Co
  • Powise Presenter
  • Prowise ProConnect

  Op het startscherm staat een snelkoppeling naar de website van Prowise en een snelkoppeling naar een Prowise instructiefilm dat op de tablet staat. Ik hou van structuur en wil altijd erg graag weten waar wat staat. Op de tablet staat echter geen app om bestanden te beheren. In Google Play dus eerst maar een Filemanager gedownload how can I on netflix TV.

  Prowise Presenter
  Daarna heb ik gekeken naar Prowise Presenter. Ik had al een gratis account bij Prowise. Daar had ik tot nu toe weinig mee gedaan. Geweldig om dit programma te ontdekken. Ik wilde natuurlijk de Prowise app gebruiken in de klas. Bij ons op school is nog geen wifi, maar dat werd snel voor mij geregeld. In de Prowise Presenter online zitten ook een aantal handige gereedschappen. Bv Vormen naleggen.  Dit gereedschap heb ik in een bestand opgeslagen en geopend in de app. Helaas blijkt dat niet te kunnen. De gereedschappen doen het (nog) niet in de app. Inmiddels heb ik begrepen dat de optie later wel beschikbaar komt.  De oefeningen die ik op het (digi)bord met de kinderen doe, wil ik graag laten herhalen, of juist soms vooraf door een aantal kinderen laten doen.  Daarvoor is de tablet een handig gereedschap! Daarna heb ik zelf met vormen een les gemaakt in Presenter flash player download for free. Deze kon ik wel in de app openen. De kinderen konden hier goed mee aan de slag. Het leuke was dat het ze stimuleerde om ook met echte vormen aan het werk te gaan: in dit geval van mozaïek driehoekjes een kerstboom maken.

  Prowise Oor, Prowise Skelet, Prowise Geo Co
  prowise-2Deze apps zien er prachtig uit. Voor mij in de klas niet direct bruikbaar, al is het natuurlijk wel erg leuk om, als iemand bv een gebroken arm heeft, te laten zien wat er precies gebroken is. Zo kunnen we ook rond de zomervakantie de Geo Co bekijken. Bij beide apps moet je kunnen lezen. Dit kan alleen samen met de juf.

  Prowise Connect
  Naar dit onderdeel was ik erg nieuwsgierig all foto's download icloud. Het biedt voor het onderwijs veel interactieve mogelijkheden.

  Gereedschappen’ en ‘Stemmen’ heb ik uitgeprobeerd.
  In de gereedschappen zitten een aantal activiteiten: Woordenwolk, Spacerace, Muizenrace en Apenslinger. Stuk voor stuk leuke activiteiten om met een klas te doen. Je hebt daar wel meer dan 1 device voor nodig. Dit hoeft niet perse een tablet te zijn. Het kan ook een smartphone zijn waar Prowise connect (gratis) op staat.  Voor woordenwolk moeten de kinderen woorden kunnen schrijven. Een prachtige app voor groep 3 t/m 8. Een mooie manier om samen te brainstormen over een bepaald onderwerp of thema.  Spacerace, Muizenrace en Apenslinger zijn gereedschappen waarbij de kinderen deelsommen, tafels en vleksommen oefenen counter strike german. Ze kunnen daarbij tegen elkaar spelen. Op het digibord kun je dan zien wie de wedstrijd wint. Dit kun je individueel (dan moet je voor iedereen een device hebben) maar ook in groepjes doen. Heel interactief. Jammer dat er geen oefeningen voor kleuters zijn. Bijv. hoeveelheden tellen. Dit had ik graag willen proberen.

  Gebruik in de klas

  Stemmen
  Dit is wel een activiteit die met de kleuters gedaan kan worden. De mogelijkheid voor stemkeuze is echter alleen met letters en woorden: A-B-C enz of waar, niet waar, goed of fout. Het zou erg fijn zijn als je ook dmv kleuren kan kiezen.  Wij hebben het geprobeerd met A-B-C-D Naast de tablet had ik ook nog 4 smartphones om te kunnen stemmen. De kinderen had ik verdeeld in 5 groepjes en om de beurt konden ze antwoord geven op de vraag op het bord. Ik had een les over kleding in de winter gemaakt all notes for free. De kinderen hadden snel door hoe het werkte. De knop terug gaf niet echt problemen, alleen gaan ze soms te ver terug (stoppen) dan moest ik weer opnieuw aanmelden. Voor mij zou het handiger zijn als de tablet of smartphones vanzelf terugging als ik een nieuwe pagina kies. Ze keken ook goed naar het resultaat: welk antwoord heeft de meeste procenten of, voor de kinderen, welk balkje is het langst. Twee kinderen hadden al snel door dat hun antwoord waarschijnlijk niet goed was, even snel terug en het goede antwoord kiezen!

  prowise-4Play Music
  Daarnaast heb ik gebruikt gemaakt van de app Play Music. Dit gebruikte ik voor mezelf. Ik heb via de Filemanager diverse cd’s, die ik heb als mp3 heb, op de tablet gezet. In play music kun je afspeellijsten maken. Heel handig tijdens een les bewegen op muziek. Ik heb daarbij een extra box met versterker aangesloten. Tijdens de les hoefde ik niet meer tussendoor cd’s te wisselen. Alle muziek was snel beschikbaar. Dit kunnen we ook gaan gebruiken bij voorstellingen music for free online. Er kan een micro-sd kaart in de tablet. De tablet kan aangesloten worden op onze geluidsinstallatie. We hoeven nu niet meer cd’s te schrijven voor 1 enkel nummer, dat we gebruiken tijdens een voorstelling en waar de leerkracht alleen een mp3 van heeft.

  Filmpjes
  Een andere mogelijkheid is om filmpjes te bekijken op de tablet. Ik heb van boeken die wij op school hebben Powerpoints gemaakt. Deze bekijken wij op het digibord. Daar heb ik ook film bestanden van gemaakt. Ik heb er een aantal op het tablet gezet. Met een snelkoppeling op de tablet kunnen de kinderen deze boeken ook zelfstandig beluisteren. Het geluid van de tablet is daar niet luid genoeg voor. Een koptelefoon kan dan handig zijn. Bij prentenboeken vind ik het juist zinvol als anderen mee kunnen luisteren jaumo app. Ik sluit daarvoor dan de box met versterker aan. Dit werkt heel goed.

  prowise-5Camera
  Kleuters maken vaak prachtige dingen bijv. in de bouwhoek met klei of met een kralenplank. Dit kan niet mee naar huis en kan niet lang blijven staan. Tot nu toe maakte ik daar zelf foto’s van met mijn eigen fototoestel. Nu is het mogelijk dat de kinderen zelf een foto’s maken met de tablet. Die kunnen we laten zien bij ouderavonden of andere gelegenheden.

  En verder:
  Natuurlijk kun je verder ook heel veel apps downloaden en op de tablet plaatsen. Met diverse apps heb ik al ervaring op gedaan. Voor veel vakgebieden zijn er apps beschikbaar. Je kunt de tablet ook inzetten voor kinderen die extra oefeningen nodig hebben, of voor kinderen die juist meer aan kunnen dumb ways to die herunterladen.

  Het gaat te ver om die apps allemaal te bespreken, maar dit is zeker een heel zinvolle gebruiksmogelijkheid van een tablet in een groep 1-2. Ik kon de tablet ongeveer 1 ½ dag gebruiken, daarna moest hij weer aan de lader. Deze weken waren te kort om de tablet ook in andere groepen in te zetten. Ik heb al met diverse leerkrachten gesproken over het gebruik. Daar gaan we de komende tijd mee verder. Mijn collega’s zijn in ieder geval ook al enthousiast.

  Wat vinden de kinderen ervan:

  • ‘Nu kunnen we altijd op de tablet’
  • ‘Je moet nog wel spelletjes downloaden’
  • ‘Je kunt er erg leuke spelletjes op spelen (vooral Kenny vinden ze erg leuk)
  • Je kunt het met je vingers doen’
  • ‘Je kunt hem meenemen’
  • ‘Deze tablet kun je rechtop zetten, dat is handig.’

  prowise-3Pluspunten

  • Compleet pakket, inclusief toetsenbord en tablet cover
  • Als extra een aantal apps geschikt voor het onderwijs
  • Goede instructiefilm Prowise Connect
  • Prowise Connect: prachtige app om samen te werken
  • Camera waar kinderen zelf foto’s mee kunnen maken
  • Ingang voor Micro-sd kaart

  Minpunten

  • Geen bestandsbeheer
  • In de Prowise app zijn nog geen gereedschappen.
  • Extra apps vooral voor bovenbouw
  • Prowise connect:
   * gereedschappen: alleen oefeningen voor de midden- en bovenbouw
   * stemmen: alleen met letters en woorden

   

  margrietpasfotoMargriet van Diepen – conclusie
  De Prowise tablet is heel handig om in de klas te gebruiken apps downloaden op windows 10. Door de cover is hij wel wat groter maar ook duidelijk minder kwetsbaar dan zonder. De kinderen zijn snel aan de tablet gewend en kunnen er zelfstandig mee aan de slag. De Prowise Connect biedt mogelijkheden die ik eerder nog niet had. Ik zou zeker wel een aantal van deze tablets in mijn klas willen om te gebruiken.

   


  Reactie Prowise (Erik Neeskens)
  De titel Recentie 2e Prowise tablet suggereert dat het de nieuwe Prowise Tablet betreft. Dat is niet het geval. De nieuwe Tablet heeft oa een quad-core processor, een prachtig 10.1″ IPS beeldscherm, een 5.0mp camera, dual band Wifi en een accuduur van 12 uur. De nieuwe Prowise Tablet presteert nog beter en is binnenkort leverbaar.

  In de Prowise app zijn nog geen gereedschappen.
  De nieuwe Presenter Android app wordt deze week op de BETT gepresenteerd. Hierin zijn ook de gereedschappen beschikbaar. Met de lancering van de Prowise Windows 8 app, is de Presenter platform onafhankelijk.

  Extra apps vooral voor bovenbouw
  In de nieuwe Presenter app zitten verschillende tools voor de onderbouw zoals Kralenplank, reeks afmaken, tellen etc.

  Geen bestandsbeheer
  Er staan verschillende gratis programma’s voor bestandbeheer in de Google playstore. Een goede optie is ES File Explorer File Manager.

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75